Friday, March 23, 2012

Chago - en idè for parsellen

Chago er virkelig en gammal pottæt, og den gamle inca fyren her åt nok chago!!
Er i Peru, akkurat nå - i potetens hjemland. Idag mottok jeg en mail fra min med parsellist Dagfinn og han skrev følgende.
"Du må forsøke (om mulig) å teste en grønnsak som heter CHAGO (Lat: Mirabilis expansa), og ikke minst se om du kan skaffe frø fra den.  Den er visstnok helt utrolig, de bruker både røtter, stilker og blader, og det er en gammel Inca-plante som de trodde var ”lost” helt til de gjenfant den på 60-tallet (avsidesliggende bønder hadde tatt vare på den hele tiden).  Den hadde vært superspennede å teste ut i parsellen!"
Skal vi ha Inca mat i sommer? Definitivt, hvis det er opp til meg. Utfordringen er om vi kan klare å lokalisere frø av denne interessante rotgrønnsaken som dyrkes i Bolivia, Ecuador og Peru, og som vi trodde,  inntil for noe få år siden var "dead as the dodo."

Incaene var visstnok så lure at de spredde dyrkingen rundt i sitt imperium i tilfelle noe skjedde, og det gjorde det også, og da var det lurt at de gjorde som de gjorde. Mens inca riket gikk under spiser etterkommerne av denne stolte kulturen fremdeles sin Chago.   

Det skal vel kanskje godt gjøres å finne frø her i Lima, men håpet er lysegrønt. Kanskje vokser det en liten orntli gammal-gammal-inca-pottæt i parsellen vår i sommer.

No comments:

Post a Comment